İçeriğe geç

Idareyle Ilgili Yaşanan Sorunlarda Dava Nereye Açılır

İdari yargıda dava nerede açılır?

İdari davalar İdare Mahkemesi, Mali Mahkeme veya Danıştay’a açılır. İdari davayı nerede açabilirsiniz? Dava, söz konusu idari işlemin gerçekleştirildiği mahkemeye açılır (özel kanunların izin verdiği davalarda farklılıklar olabilir).

İdare mahkemesi bulunmayan yerlerde idari dava dilekçesi nereye verilir?

Kişinin ikametgahının bulunduğu yerde idari veya mali mahkeme yoksa, kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesi, dilekçenin verileceği yargı merciidir. İdari davalar için düzenlenecek dilekçenin, biri idareye iletilmek üzere, biri de mahkeme dosyasına konulmak üzere iki nüshasının düzenlenmesi gerekir.

İdareye karşı tazminat davası nerede açılır?

Bu işlem ve eylemlerin hukuka aykırı olması halinde idare mahkemelerinde dava açılabilir.

Bir kuruma dava nasıl açılır?

Dava açmak için ilgili mahkemeye başvuruda bulunmak yeterlidir. Dilekçeyi verdikten sonra, yasal masraflar ve posta ücreti de karşılanmalıdır. Ancak mahkeme süreci, yasal sonuçları olan ve masraflarla ilişkilendirilebilen yasal bir süreçtir.

İdare mahkemesi hangi davalara bakar?

Türkiye’de idari mahkemeler, Danıştay, mali mahkemeler ve idari mahkeme sistemi içindeki bölge idare mahkemelerinin yargı yetkisi dışında kalan davalara bakmakla görevlidir. Bunlar, çıkarları idari eylem ve işlemlerden zarar gören kişilerin idari makamlara karşı iptal davası açtıkları mahkemelerdir.

Danıştaya hangi davalar açılır?

Danıştay’ın bir temyiz organı olarak görevi, bir hukuk normunun uygulanmaması veya yanlış uygulanması sonucu ortaya çıkan hukuk ihlallerini incelemekle sınırlıdır. Ayrıca, Danıştay, kanunla kurulan idari davalar hakkında “ilk ve son derece mahkemesi” olarak karar verir.

Uyaptan idari dava açılabilir mi?

İdari davalar UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) aracılığıyla elektronik olarak da açılabilir. UYAP aracılığıyla dava açmak için davacının elektronik imzası olması gerekir.

İdareye başvuru dilekçesi nereye verilir?

“Bu kanunu uygulama yetkisi kamu düzeninden gelir.” İdari işlem nerede yapılabilir? Kişinin ikamet ettiği yerde idari ve mali mahkeme varsa, idari işlem başvurusu doğrudan mahkemeye yapılabilir.

İdari dava açma süresi kaç gün?

Bu düzenlemeye göre, özel kanunlarda aksi öngörülmediği takdirde, devlet ve idare mahkemelerinde dava açma süresi altmış gün, mali mahkemelerde ise otuz gündür. Düzenleyici bir işleme karşı açılacak iptal davası bir idari işlem olduğundan, dava açma süresinin altmış gün olduğu varsayılabilir.

İdari tam yargı davası nedir?

Tam yargı davası, idari bir işlem veya eylem sonucu maddi ve/veya manevi zarara uğrayan ve bu zararın tazminini isteyen kişiler tarafından idareye karşı açılabilecek, tazminat hakkı doğuran bir idari davadır.

İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dava açılır mı?

Örneğin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan bir davaya karşı Valilik makamına, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan bir davaya karşı da Kaymakamlık makamına dava açılabilir. Yerel yönetimlerin, yani belediyelerin işlemlerinin iptali davasında davalı, o yerel yönetim kuruluşunu temsil eden yürütme organıdır.

İdarenin hizmet kusuru nedir?

Kötü yönetsel performans, en genel anlamıyla, idarenin ortaya koyduğu performansın çağın gereklerine uymaması, idareden nesnel olarak beklenen özen ve dikkatin gösterilmemesi, istenilen standart ve kalitede yerine getirilmemesi anlamına gelir (Atay, 2006:580; Özdemir, 1963:51; Candan, 2005:172).

Dava açma ücreti ne kadar?

Başvuru harcı (sulh hukuku ve infazı): 195,80 TL, Başvuru harcı (ilk derece hukuku ve infazı): 427,60 TL, Vekaletname sureti ücreti: 60,80 TL, Dosya harcı: 22,10 TL.

Adliyeye gitmeden dava açılabilir mi?

Mahkemeye gitmeden dava açılabilir mi? Adalet Bakanlığı tarafından geliştirilen UYAP portalı üzerinden mahkemeye gitmeden dava açılabilir. Vatandaş Portalı Bilgi Sistemi üzerinden giriş yapan vatandaşlar, elektronik imzalarını kullanarak dava açma ve dilekçe ve dilekçe eklerini sisteme yükleme imkânına sahip oluyor.

İdare mahkemesine açılan dava ne kadar sürede sonuçlanır?

Yüksek mahkemelerde geçirdiğiniz süre bölge idare mahkemelerinde 8 ila 10 ay arasında ve Danıştay’da ortalama bir yıldır. İdari işlemlerinizin sonuçlanması toplamda üç yıla kadar sürebilir.

Her ilde idare mahkemesi var mı?

Ülke genelinde, bulundukları ilin adını taşıyan dokuz adet bölge idare mahkemesi bulunmaktadır. Mahkemeler faaliyetlerine 20 Temmuz 2016’da başlamıştır. Haziran 2020’de Adana’da ve Eylül 2021’de Bursa’da bir bölge idare mahkemesi daha kurulmuştur.

İdari yargıda açılması gereken dava adli yargıda açılırsa ne olur?

İdari yargıda açılan dava ile hukuk yargısında açılan davanın aynı nitelikte olması gerekir. Bu şartlar mevcutsa, yargı merciinde açılan dava, yanlış yargı yerinde açılan davanın devamı niteliğinde değerlendirilecek ve zamanaşımı süresi korunacaktır.

Bölgesel idare mahkemeleri hangi şehirlerde var?

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ADALET BAKANLIĞI BÖLGE İDARESİ COURTANKARA BÖLGE İDARESİ COURTBURSA BÖLGE İDARESİ COURTERZURUM BÖLGE İDARESİ COURTGAZİANTEP BÖLGE İDARESİ COURTİSTANBUL BÖLGE İDARESİ COURTİZMİR BÖLGE İDARESİ MAHKEMESİ KONYA BÖLGE İDARESİ MAHKEMESİDaha fazla makale…

Kaymakamlığa dava açılabilir mi?

Örneğin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan bir davaya karşı Valilik makamına, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan bir davaya karşı da Kaymakamlık makamına dava açılabilir. Yerel yönetimlerin, yani belediyelerin işlemlerinin iptali davasında davalı, o yerel yönetim kuruluşunu temsil eden yürütme organıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort