Denetçi özellikleri nelerdir?
Denetçilik Mesleğinin Özellikleri Denetçiler kurumun şeffaflığını sağlar, gerekli gördükleri konularda bilgilendirir ve ayrıca yasal işlemlerle ilgili raporların hazırlanmasını sağlar. İşlerinin çoğunu bilgisayarlarda yaptıkları için, bilgisayarı hızlı kullanmak başlıca özelliklerinden biridir.
Bir denetçi hangi becerilere sahip olmalı?
Denetçinin temel muhasebe kavramları, finansal tabloların okunması, finansal analiz, vergi mevzuatı, muhasebe standartları (IFRS, TFRS vb.) gibi konularda bilgi sahibi olması gerekir. Ayrıca maliyet, sermaye, değerleme, bütçeleme ve nakit yönetimi gibi konulara da aşina olması gerekir.
Denetçinin sorumlulukları nelerdir?
a) Kamu idarelerinin yönetim ve kontrol yapılarını objektif risk analizleri temelinde değerlendirmek. b) Kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasına yönelik denetimler yapmak ve önerilerde bulunmak. c) Harcamalar bazında mevzuata uygunluk denetimleri yapmak.
Denetçi prensipleri nelerdir?
1) Amaçlılık, 2) Planlanabilirlik, 3) Süreklilik, 4) Nesnellik, 5) Dürüstlük, 6) Olasılık, 7) Açıklık, 8) Demokrasi. Bu ilke, denetim süreçlerinden biri olan “amaçların tanımı”nda yansıtılır ve denetimin hem gerekçesini hem de amacını belirler.
Kaç çeşit denetçi vardır?
Denetçiler, bağımsız ve mesleki bilgiye sahip kişilerdir. Üç tür denetçi vardır: bağımsız denetçi, iç denetçi ve kamu denetçisi.
Denetçi görüş türleri nelerdir?
Görüş; olumlu görüş, şartlı görüş, olumsuz görüş ve sorumluluk reddi beyanı.
Kimler denetçi olamaz?
Aşağıdaki hallerden herhangi birinin gerçekleşmesi halinde denetçi, bağımsız denetçi ve mali müşavir ve/veya bir anonim şirket ve ortaklarından biri ile bunların ortakları ile birlikte çalışan veya bu cümlede sözü edilen kişilerin birlikte çalıştığı kişi veya kişiler, söz konusu şirketin ortak denetçisi olamazlar.
Denetçi riski nedir?
(c) Denetim riski: Finansal tablolar önemli bir yanlış beyan içerse bile denetçinin koşullara uygun olmayan bir görüş bildirme riski vardır. Denetim riski, önemli yanlış beyan riski ve tespit edilememe riskinin bir fonksiyonudur.
Denetçi olmak için ne yapmak lazım?
Denetçi olmak için üniversitede 4 yıllık bir eğitimi tamamlamak gerekir. Ülkede denetçi olmak isteyen kişiler için zaman taahhüdü daha uzundur çünkü Kamu Hizmeti Personeli Seçme Sınavı’nı (KPSS) geçmeleri gerekir. Sınava hazırlanma ve sınavdan sonra atanma süreci genellikle 1-2 yıl sürer.
Denetçinin amacı nedir?
Denetçi, mali tabloların önemli yanlış beyanlar içermesine neden olabilecek durumların olabileceğini göz önünde bulundurarak denetimi beceri ve özenle planlar ve gerçekleştirir.
Denetçiler ne iş yapar?
Denetçi ne demektir? Denetçiler, özel veya kamu kuruluşları; şirketin kanun, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini kontrol eder. Kamu veya özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, denetimleri gerçekleştirir ve gerekli raporları hazırlar.
Denetçiyi kim denetler?
Denetçinin görevleri nelerdir? Yönetim planı, denetçinin nasıl seçildiğini ve hangi görevlere sahip olduğunu açıkça belirtir. Yönetim planında böyle bir düzenleme yoksa, kat malikleri derneği denetimi bizzat yapar veya yeterli çoğunlukla toplanarak ve yönetim planında değişiklikler yaparak denetçinin davası hakkında karar verir.
Denetim hedefi nedir?
Denetim amacı, denetçi ve denetim sürecine dahil olan tüm taraflarca açıkça anlaşılması gereken denetimin hedefidir. Denetim amacı, denetçi ve denetim sürecine dahil olan tüm taraflarca açıkça anlaşılması gereken denetimin hedefidir.
Denetim planı nedir?
Denetim planı, bir denetim gerçekleştirirken uyulması gereken özel kılavuzdur. Denetçinin koşullar için yeterli ve uygun kanıt elde etmesine yardımcı olur, denetim maliyetlerini makul bir seviyede tutmaya yardımcı olur ve müşteriyle yanlış anlaşılmaları önlemeye yardımcı olur. Denetim planı, bir denetim gerçekleştirirken uyulması gereken özel kılavuzdur. Bu, denetçinin koşullar için yeterli ve uygun kanıt elde etmesine yardımcı olur, denetim maliyetlerini makul bir seviyede tutmaya yardımcı olur ve müşteriyle yanlış anlaşılmaları önlemeye yardımcı olur.
Denetçi nasıl seçilir?
Denetçiler veya denetim kurulu üyeleri, kat malikleri kurulu üyeleri arasından seçilir. Denetçiler: Olağan genel kurul tarafından yönetici müdürlerle birlikte atanırlar ve görevleri, yönetici müdürlerin ve denetçilerin bir sonraki genel kurulda ibra edilmesiyle sona erer.
Denetçiler ne iş yapar?
Denetçi ne demektir? Denetçiler, özel veya kamu kuruluşları; şirketin kanun, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini kontrol eder. Kamu veya özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, denetimleri gerçekleştirir ve gerekli raporları hazırlar.
Kimler denetçi olabilir?
Çalışma ekonomisi ve endüstriyel ilişkiler, ekonomi, iş güvenliği, hukuk veya işletme yönetimi alanında üniversite diplomasına sahip kişiler denetçi olarak çalışabilirler. Denetçi, kurumların yasalara ve yönetmeliklere uygun şekilde faaliyet gösterip göstermediğini kontrol eder.
Denetçi maaşları ne kadar?
Deneyime göre denetçi maaşları 2024Deneyim süresiAsgari maaşOrtalama maaş0 – 1 yıl23.000₺31.200₺2 – 4 yıl26.000₺37.500₺5 – 9 yıl29.400₺42.600₺10 yıl +31.100₺44.
Denetçi nasıl seçilir?
Denetçiler ve denetim kurulu nasıl seçilir? Denetçiler, olağan genel kurulda yönetici direktörlerle birlikte seçilir ve görevleri, yönetici direktörler ve denetçiler bir sonraki genel kurulda ibra edildiğinde sona erer. Kat mülkiyeti sahipleri konseyi, haklı sebeplerle yöneticileri ve denetçileri her zaman değiştirebilir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Ağnam Resmi Kanunu Ne Demek